Подорож до Європи – це завжди цікаво і захоплююче. Кожна країна красива по-своєму. Десь можна подивитися місцеві визначні пам'ятки, не виїжджаючи за межі міста, в інших країнах до найцікавіших місць доведеться добиратися від декількох годин до майже доби. Практично в будь-якому турі передбачені екскурсійні програми, включені у вартість путівки. Але що робити тим, хто вирішив відкрити свою Європу і помандрувати самостійно? Все дуже просто – туристи з України можуть взяти по прильоті в ту чи іншу країну авто напрокат.

Особливості послуги

Збираючись у подорож по Європі, варто знати про те, що взяти машину напрокат прямо в аеропорту по прильоті в будь-яку з країн – завдання не з легких. У 90% випадків всі присутні автомобілі будуть заброньовані. Тому, щоб не довелося замовляти таксі з аеропорту до готелю, де вже чекає заброньований номер, про оренду авто варто подбати заздалегідь.

Як забронювати авто

Зробити це можна через інтернет. Все що потрібно – це відвідати сайт прокатника, обрати автомобіль. Якщо він вільний, залишиться лише забронювати транспортний засіб. В цьому випадку машина буде чекати свого орендаря. У коментарях до замовлення краще вказувати аеропорт, в який прилітає літак. Це найзручніший вид оренди: турист спускається по трапу літака, йде до свого авто і далі по країні пересувається вже самостійно. По закінченню подорожі, орендований транспортний засіб повертається на вихідну позицію – в аеропорт.

Терміни оренди і оплата

Найвигідніше брати авто відразу на тиждень, навіть якщо в попередні плани входить поїздка на 3-4 дні. Справа в тому, що у прокатників існує гнучка система знижок. Часом, тиждень прокату обходиться дешевше оренди на 3 дні. Так що в будь-якому випадку споживач послуг з оренди авто нічого не втрачає, і навпаки, навіть виграє.

Що стосується розцінок, то тим, хто вирішив заощадити, варто заздалегідь уважно вивчити тарифи декількох компаній, що займаються прокатом автомобілів.

На замітку нічним мандрівникам

На відміну від курортних країн, куди люди летять для пляжного відпочинку, в звичайних європейських містах більшість прокатних організацій працює за звичайним режимом – з вихідними і нічним відпочинком. Для особливих випадків завжди є таксі, вартість поїздки на якому від аеропорту до готелю може з лишком перекрити суму прокату авто на тиждень. Тому досвідчені мандрівники рекомендують завчасно обирати компанії з оренди авто, що працюють цілодобово. В цьому випадку, якщо час прильоту – ніч або пізній вечір, туристу не доведеться витрачатися на замовлення таксі.

Краще перестрахуватися

Взагалі, знайти компанію з цілодобовим прокатом авто – варто в будь-якому випадку. Так можна убезпечити себе на випадок, якщо з якоїсь причини відбудеться затримка рейсу, наприклад несприятливі погодні умови, за якими може або затриматися виліт, або приймаюча сторона не дасть посадки в очікуваний час все по тим же метеоумовам. Зрозуміло, в сучасному світі з розвиненими інформаційними технологіями та можливістю передбачення погоди на місяць вперед, такі несподіванки практично виключені. Але природа диктує свої правила, і часом відбуваються несподівані зміни.

Як убезпечити себе від зайвих витрат:

При виборі авто досить вказати машину середнього класу – якість транспортного засобу все одно буде набагато вище, а вартість в рази нижче.

Стане в нагоді і галочка в розділі «гарантоване авто» – якщо у орендодавця на момент виділення туристу транспортного засобу не опиниться відповідної за класом машини – замовнику послуги видадуть авто класом вище. При цьому додаткової плати не зажадають.

Страховка. В Європі існує 3 види страховки орендного транспорту – обов'язкова, від ДТП на дорогах і від угону. Краще придбати повний пакет – він гарантує повне покриття будь-якого збитку.

Особливу увагу варто приділити паркувальним місцям. Якщо припаркувати авто у дороги – штрафу не уникнути. Також перед підписанням договору оренди слід особисто оглянути авто на предмет відколів, вм'ятин і подряпин на кузові. З усіх європейських країн лише в Німеччині приділяють цьому моменту пильну увагу. Менеджер сам уважно огляне авто, внесе в договір всі існуючі недоліки, і так само уважно буде приймати машину назад.

Повернення авто

Залежно від країни цей момент може мати нюанси. Найважливіше – це наповненість бака. В одній країні туристам видають авто з повним баком і вимагають повернення в тому ж стані, в інший турист може отримати машину з бензобаком повним лише на третину або на половину. Вимоги щодо повернення ті ж, але основна складність полягає в тому, що точно визначити, наскільки сповнений бак, не завжди можливо. Тому краще відзначити положення стрілки датчика на приладовій панелі, і при поверненні долити зайві 5 літрів. У разі нестачі бензину компанія додасть його до потрібного рівня, але коштувати це буде в рази дорожче, ніж на придорожніх АЗС.

При оренді авто на рахунку клієнта блокується певна сума, яку він отримує назад протягом 3-30 днів з моменту повернення транспортного засобу.

 

Дата публікації: 2017-11-03
 3089