Прогрес не стоїть на місці. Якщо раніше можна було тільки проводити дорогу людину на рейс і чекати від неъ звісток, то зараз можливо відстежити весь політ від самого зльоту і до моменту посадки. У цьому допоможе карта польотів, яка на деяких сервісах працює в режимі онлайн.

Що це таке?

Завдяки сервісу «Карта польотів» можна в режимі реального часу відстежити рух літака в небі, дізнатися момент його посадки або зльоту, побачити всі дані рейсу і довідатись, в який бік він тримає напрямок. Значок літака буде рухатися по карті так само, як рухається повітряне судно по небу.

Бажаючим доступні дані про швидкість пересування повітряного судна, висоту його польоту і приналежність до авіакомпанії. Видно, які міста пролітає цей літак, і які населені пункти.

Важливо знати: видно на карті тільки ті літаки, які оснащені спеціальним приладом – транспондером. Тому завжди слід заздалегідь уточнювати наявність транспондера на борту необхідного судна, щоб уникнути даремних хвилювань.

Як це працює?

Сервіс «Карта польотів» - це нескладний механізм, який безперервно приймає сигнали про місцезнаходження повітряних суден. Будь то військова авіація, цивільний літак або вантажне судно - вони обов'язково повинні бути оснащені транспондером, який відправляє сигнал, що містить траєкторію і напрямок польоту судна, на наземну локаційну станцію.

Диспетчер на станції може бачити одночасно всі об'єкти в небі, як і їх траєкторію руху. Це дозволяє уникнути безлічі зіткнень в повітрі. В загальному доступі не вказуються військові літаки та літаки інших призначень, а ось звичайні пасажирські судна видно в повному обсязі.

Що можна побачити:

  • Скільки часу вже знаходиться в повітрі літак і скільки часу займе весь політ до моменту посадки.
  • На якій висоті знаходиться судно в даний момент.
  • З якою швидкістю рухається і над якою місцевістю пролітає.
  • Де перебуває в дану хвилину.
  • До якої авіакомпанії відноситься рейс і літак.
  • Весь маршрут цього рейсу і траєкторію польоту, якої дотримується пілот.
  • Модель літака, тип судна, його вантажопідйомність.

Кожна велика авіакомпанія представляє на своєму сайті можливість побачити всі власні літаки в реальному часі. Крім того, існують два великих сайти, які показують одночасно всі цивільні пасажирські літаки, що знаходяться в небі.

Для чого це потрібно

Проводжати на літак близьких людей завжди хвилююче, незважаючи на те, що літаки давно і міцно увійшли в наше життя. Кожен раз, навіть точно знаючи, що розлука і переривання зв'язку ненадовго – все одно страшно і моторошно. Оскільки там немає зв'язку, не можна в потрібний момент зателефонувати і дізнатися, чи все в порядку, а це стало так звично за останнє десятиліття.

За допомогою карти рейсів можна дізнатися всю необхідну інформацію, не обриваючи телефон оператора аеропорту. Особливо це актуально, якщо потрібно зрозуміти, чи сів літак. Адже іноді бувають вимушені затримки перед посадкою, як і більш тривалий час у дорозі внаслідок несприятливих погодних умов.

Крім того, сервісом зручно користуватися, якщо потрібно підібрати рейс з пересадкою таким чином, щоб часу в процесі очікування було не надто багато, але при цьому, щоб можна було його з користю провести. Така карта відображає всі можливі рейси, які тільки будуть зроблені, що дозволяє побачити всю реальну картину відразу.

 

Дата публікації: 2017-10-17
 2220