Подорожі по екзотичним і пам'ятним архітектурним місцям, відпочинок на блакитних узбережжях і далеких островах, екстремальні прогулянки в горах – популярні види туризму. Але є ще один вид відпочинку, який не так розрекламований, але не менш популярний у цінителів. Це гастрономічний туризм – вид подорожей, покликаний допомогти досконально вивчити кухню обраної країни.

Схожість курортів стомлює мандрівників

Класичний туризм і відпочинок, пов'язаний з відвідуванням курортів, екзотичних островів і архітектурних пам'яток, має єдиний спільний недолік. Це однаковість подібних подорожей, що відрізняються деталями, але не загальною концепцією. Кожен пляж, гірський масив і архітектурна споруда пропонують фіксований набір опцій відпочиваючим. І вибір на користь окремо взятого місця зазвичай не може бути виправдана перевагою його над іншими, а особистими уподобаннями, спогадами, переживаннями.

Гастрономічний туризм в цьому плані дещо більш гнучкий. Звичайно, гастро-тури теж зводяться до однієї опції – куштування певного набору страв. Але на відміну від відпочинку на пляжі, який передбачає лише позасмагати або поплавати, подібні тури більш привабливі. Національна кухня країни – це завжди величезна палітра страв, які до того ж відрізняються від її сусідніх регіонів. І багато місцевих страв не зустрічаються більше ніде в світі.

Цілі гастрономічних турів

Гастрономічна подорож – це щось більше, ніж просто політ в обрану країну і куштування рідкісних екзотичних страв. У цьому криється одна з основних помилок початківців кулінарного туризму. Мета подорожі полягає не в бажанні з'їсти щось незвичайне або екзотичне. Поруч з туристичними пляжами і екскурсійними зонами завжди спостерігається підвищена щільність торговців сувенірами і "особливою" їжею.

Гастрономічний тур – продуманий заздалегідь комплекс заходів, ретельно складена карта страв і напоїв, вибір місця їх дегустації. Основною метою такого відпочинку досвідчені гастро-мандрівники називають знайомство з духом народу, його менталітетом і традиціями. Це стає можливим тільки, якщо вміти насолодитися місцевими рецептами, традиції яких формувалися і шліфувалися століттями. І блюдо не завжди має містити одні лише екзотичні або незвичайні інгредієнти.

Кому рекомендується така подорож

Відправитися в кулінарний тур хоча б один раз варто кожному гурману. Тим більше, що крім задоволення, у цього виду туризму є і практична сторона. У такі подорожі нерідко вирушають ресторатори, дегустатори і інші цінителі страв і напоїв. Тур дозволяє згодом легко відрізнити оригінальне блюдо в дорогих ресторанах, доторкнутися до іноземної культури, підвищити свій професійний рівень. Тим більше, що всупереч поширеній думці, практично всі шеф-кухарі з готовністю діляться секретами приготування.

Мандрівникам, які втомилися від напівфабрикатів або невірно приготованих улюблених ласощів, гастрономічний тур дозволяє знову відчути їх "справжній смак". Крім цього, є у подорожі і практична сторона. Помандрувавши досить довго по закордонним ресторанам і цікавим місцям, нескладно скласти власний тур. Його можна буде запропонувати людям, які мають схожі гастрономічні уподобання.

Що таке зелений гастро-тур

Існує два основних види кулінарних подорожей – зелений і міський. Зелений тур об'єднує в собі види кулінарних подорожей по сільській місцевості та екологічно чистим куточкам планети. Нерідко в цьому випадку практикується самостійний збір ягід, фруктів і овочів. Це дозволяє оцінити справжній смак продуктів і напоїв, але вимагає уважного підходу до їх вибору.

Бажання спробувати все і побільше, може стати причиною неприємностей з травною системою. Тому в "зелені" кулінарні тури частіше летять досвідчені туристи, які знають переваги та негативні сторони подібного відпочинку. Новачкові краще приєднатися до команди досвідчених туристів. Або заздалегідь вивчити максимально можливий обсяг інформації про предмет.

Особливості "міського" гастрономічного туризму

Міський гастрономічний туризм більш поширений в силу того, що передбачає менше ризику для мандрівника і турагента. Багато агентств співпрацюють з надійними ресторанами, магазинами і власниками різних цікавих місць. Міський кулінарний тур може запропонувати на вибір:

  • Вивчення традиційної та екзотичної кухні Європи у відомій мережі ресторанів.
  • Винні тури, що дозволяють оцінити смаковий букет французьких, болгарських напоїв з "бочки", поспостерігати і взяти участь в процесі їх створення.
  • Пивні тури по країнам-родоначальницям знаменитих на весь світ сортів цього пінного напою.
  • Сирні тури, знайомство зі стравами з екзотичних морепродуктів, справжня паста і величезна кількість інших варіантів.

Кожна країна без винятків потенційно здатна стати місцем для кулінарного туризму. Адже скрізь є своя національна кухня. І туристу залишається лише бути обережним, щоб не постраждати від бажання спробувати все.

Правила безпечного кулінарного туру

Кожен гастрономічний тур є потенційно небезпечним, якщо проявляти нестриманість в знайомстві з місцевою кухнею. Щоб отримати тільки позитивні емоції від подорожі, рекомендується дотримуватися кількох простих правил:

  • Акуратно вибирайте туристичний маршрут. Турагентства піклуються про свою репутацію і працюють тільки з перевіреними ресторанами, барами.
  • Пам'ятайте, що самостійне вивчення місцевих делікатесів може бути небезпечно. Кожен господар обов'язково запевнить вас у високій якості своїх страв незалежно від реального стану справ.
  • Не переїдайте і уважно обирайте питну воду.
  • Не зловживайте алкоголем, особливо у винних і пивних подорожах.
  • Користуйтеся одноразовим посудом і ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни.
  • Пробуйте екзотичні страви з обережністю, виключіть ймовірність розвитку алергічної реакції.

Обережність, помірність в їжі і якісно приготовані страви – запорука вдалого гастро-туру.

 

Дата публікації: 2017-11-10
 3092