Страховий медичний поліс входить до переліку обов'язкових документів, які потрібно оформити українцеві, бажаючому виїхати за кордон. Вартість документа змінюється в залежності від країни, мети і тривалості подорожі. Але страхування здоров'я шляхом оформлення медполіса – обов'язкова умова для офіційного в'їзду в будь-яку країну.

Закордонна медицина дуже дорога

Вартість авіаквитка включає в себе страхову суму від нещасних випадків на час польоту, в тому числі передбачають надання термінової медичної допомоги. Але після посадки турист залишається один на один із ризиками, здатними перетворити приємну поїздку в суцільну неприємність. І основною проблемою стане не подія, що призвела до необхідності звернутися за медичною допомогою, а вартість наданих медичних послуг.

Ціни на лікування в закордонних медичних установах неприємно вражають практично кожного мандрівника. Щоб вилікувати навіть гострий зубний біль або вивихнуту кісточку, нерідко потрібно заплатити чотиризначну суму. Сума – в доларах, і не завжди одиниця є першою цифрою. Витрати на медичну допомогу нерідко виявляються вищими, ніж витрати на авіапереліт, готель і туристичну путівку разом узяті.

Закон України про туризм

Медичне страхування в Україні, згідно зі статтею 16 Закону про туризм, є обов'язковим для будь-якої людини, що виїжджає за кордон. Мандрівник може обирати, як саме буде оформлятися поліс – самостійно або у туроператора. Особливості його оформлення, розмір страхової суми та охоплення різноманітності видів страхових випадків обираються туристом. Але умова обов'язкового надання мінімальної медичної допомоги завжди передбачена в документі.

Відсутність поліса є однією з частих умов для відмови від надання візи. У статті прямо говориться, що медичне страхування є обов'язковим для кожного туриста. Його відсутність є суворою причиною відмовити в наданні туристичного обслуговування. І чимало людей самостійно вилетіли за кордон, а потім потрапили в лікарню, заплатили за медичну допомогу на порядок більшу суму, ніж ціна оформлення поліса.

Види медичного страхування

Мета візиту за кордон обмежується не тільки туризмом. Різновидів полісів також налічується кілька. Придбання авіаквитка дозволяє отримати страховий захист на час перельоту. А медична страховка і страховка від нещасних випадків купується окремо. Рейтинг страхових компаній України дозволить отримати кваліфікований захист на свій розсуд.

Вид страхового пакета залежить від мети подорожі і дозволяє обирати серед декількох варіантів вартості:

  • Поліс студентський – комплексний страховий документ, який включає в себе набір умов обов'язкового надання медичної та правової допомоги учневі за кордоном.
  • Медична страховка для спортсменів – поліс, що дозволяє розраховувати на одержання гарантованої професійної медичної допомоги в разі хвороби або травми.
  • Туристичний поліс – документ, що має додаток до гарантії отримання стандартної медичної допомоги "спеціальні" пункти на зразок грошової компенсації за скасування або затримку авіарейсу і інших обумовлених умов.
  • Робоча і відрядна медична страховка – захищає від непередбачених медичних та інших прописаних в опціях витрат.

Різниця між "мінімальною" медичною страховкою і документом з безліччю опцій полягає лише у вартості оформлення.

Вартість медичної туристичної страховки

Оплата послуг та гарантована страхова медицина за кордоном відрізняються між собою досить істотно. Але є загальна особливість у іноземної медицини – дуже висока вартість послуг, що надаються. І мінімальна рекомендована сума туристичної страховки становить:

  • У країнах Шенгенської угоди та Східної Європи – від тридцяти тисяч євро.
  • Країни Середземномор'я та Північної Африки – від десяти до двадцяти тисяч доларів.
  • Поїздки в Китай, Америку та Індію вимагають оформлення поліса на 50 тисяч.
  • Туреччина, ОАЕ, Туніс, Єгипет – двадцять тисяч доларів.
  • Деякі країни Північної і Південної Америки, Австралія, Океанія – 30 або 50 тисяч доларів.
  • Отримання травми в корисливих цілях – настання страхового випадку завжди ретельно розслідується, і ввести в оману інспектора не вдасться.
  • Каліцтва або травми, отримані в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, не покриваються медичною страховкою.
  • Травма, отримана в результаті злочинної і протиправної діяльності, не тільки не лікується за рахунок поліса, але і може стати приводом для депортації або тюремного терміну.
  • Нехтування або незнання правил – в деяких країнах регулярно проводиться сезонна вакцинація проти інфекційних захворювань та епідемій.

Мінімальну страхову суму краще уточнити заздалегідь до поїздки, щоб через відсутність поліса подорож не зірвалася. І вищезгаданий список не означає, що слід зібрати такий значний капітал для відпочинку або роботи за кордоном. Ці цифри – сума, в межах якої буде надана страхова медична допомога при необхідності. Сам поліс коштує набагато дешевше. Мінімальний пакет в країну Шенгенської зони обійдеться в суму трохи вище 140 доларів.

Коли страховка не здатна допомогти

Розраховувати на медичну страховку, навіть оформивши дорогий документ з безліччю опцій, варто не завжди. Існує цілий ряд випадків, коли відновлювати здоров'я доведеться, оплачуючи медичні послуги самостійно "за прейскурантом" іноземної поліклініки. До них відносяться:

Не звернувши уваги на страховку, можна постраждати, але не отримати обумовленого медичного обслуговування.

 

Дата публікації: 2017-11-21
 4341