Якщо ви звикли багато подорожувати за кордон літаком, то лоукостер для вас – явище не нове. Для всіх інших пояснимо докладніше, що це таке і як правильно ним користуватися.

Low cost – це спеціальна система авіаційних перельотів, завдяки якій ви зможете досягати пункту призначення з максимальною економією. Такий вид перельотів дуже активно використовується в західних країнах і відносно недавно з'явився на території держав колишнього СНД. З ним ви зможете максимально економити, але при цьому не отримаєте настільки комфортних умов, як при звичайному перельоті. Зазвичай квитки по настільки заниженим цінам пропонують деякі компанії-авіаперевізники, що укладають контракти з тими чи іншими аеропортами.

Коли компанії-лоукостер тільки почали з'являтися в Україні, вони повинні були максимально зацікавити споживача. І на той момент можна було знайти авіаційні квитки практично за безцінь – від одного до декількох євро! Але чим популярніше ставали послуги лоукостерів, тим більше зростала ціна на квитки. Тому ми рекомендуємо порівнювати квитки декількох лоукостерів, а також регулярних перевізників для максимальної економії.

Чому так дешево, або Де ховається підступ?

«Наша людина» звикла до того, що безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Тому до таких пропозицій, як дуже дешеві авіаційні квитки, ставиться з побоюванням. Хоча, дивлячись правді в очі, назвати квитки по лоукосту надто вже дешевими – не можна. Однак у порівнянні з цінами деяких регулярних перевізників, вартість лоукост-квитків дійсно вражає. Так в чому ж секрет?

Секрету, як такого, в лоукост немає, головне – знати правила і грати по ним. Інакше доведеться переплачувати, а в деяких випадках ця переплата може відповідати ціннику квитка регулярного перевізника.

Перш за все, економія починається з розташування аеропорту. Те, звідки ви вирушаєте і куди прибуваєте, впливає на аеропортовий збір. Чим він менше, тим більше виходить знизити вартість квитка. Як правило, компанії-лоукостери намагаються співпрацювати з невеликими аеропортами, які знаходяться далеко від міст. Тому не забувайте, що додатково доведеться витратитися на трансфер до міста. Іноді лоукостери співпрацюють зі старими недорогими аеропортами, котрі знаходяться в межах міста, що є вже більш привабливим для туриста.

Іноді для зниження ціни на квиток пасажирам може бути запропоновано пройти від виходу аеропорту до літака пішки. Лише подумайте, наскільки сильно може вплинути пальне, обслуговування автобусів, зарплата технікам і водіям для перевезення пасажирів до літака. Однак і таке в компаніях-лоукостерах зустрічається нечасто. Всю детальну інформацію можна прочитати на сайті авіаперевізника.

Вартість квитка за лоукост коливається в залежності від безлічі факторів, включаючи час посадки, сезон і так далі. Так, звичайно, в активний туристичний сезон лоукост буде коштувати дорожче, ніж аналогічний квиток по тому ж напрямку, але в менш активний період. Якщо час прибуття – ніч, за такий квиток ви також віддасте трохи менше грошей.

При всьому цьому, подорожувати лоукостом вважається більш надійно і безпечно. А все тому, що авіапарк в таких компаніях складається з нових і тільки що виготовлених літаків. Справа в тому, що нові літаки практично не вимагають якогось ремонту. А після п'яти років служби їх продають іншим авіакомпаніям.

Знижується ціна лоукосту ще й за рахунок кількості пасажирів, котрих може перевезти літак за один раз. Їх трохи більше, ніж в літаку компанії регулярних авіаперевезень. І незважаючи на те, що часто заповнюваність літака-лоукостера становить 70-80%, навіть така кількість пасажирів перекриває всі витрати так, якби на борту було заповнене 100% місць.

У чому можна переплатити, купуючи лоукост-квитки?

Перш за все, за реєстрацію. Купувати лоукост квиток і реєструватися ви можете тільки онлайн. Якщо ви цього не зробите, реєстрація безпосередньо в аеропорту буде для вас платною. Крім того, оплатити бронювання квитка ви можете не пізніше доби, інакше бронь зніметься. Купуйте квитки безпосередньо на сайті авіакомпанії, але не через посередників. Адже вони будуть робити свою націнку, а це додаткові витрати.

Ви платите маленьку ціну за квиток, але при цьому можете взяти з собою тільки невелику кількість багажу. Найчастіше – це одна ручна поклажа. За додатковий багаж також доведеться доплатити. Якщо ви знаєте, що багаж – це неминуча частина вашої подорожі, зареєструйте його також на сайті, інакше вам доведеться переплатити мало не в два з половиною рази більше. Обов'язково ознайомтеся з інформацією з приводу габаритів і ваги багажу на офіційному сайті лоукостера.

Ще один пункт, який може змусити вас зробити додаткові розтрати – це харчування на борту. Роблячи квиток дешевим, компанія бере з вас гроші за їжу на борту. Тому візьміть з собою на борт якісь горішки або сухофрукти, на худий кінець перекусіть в аеропорту. Зазвичай дві-три години польоту «не зроблять вам погоди», якщо ви нічого не з'їсте.

Якщо захочете вибрати якесь конкретне місце на борту, доведеться доплатити. Як і у випадку з місцями, де більше простору для ніг. Якщо ви подорожуєте з кимось, швидше за все, вам доведеться сидіти порізно. Але якщо залишаться вільні місця, ви можете попросити персонал літака пересадити вас.

Українські лоукостери: як і куди подорожувати

Одним з найвідоміших авіаперевізників лоукост України є Ryanair. Крім нього є також безліч інших – Wizzair, AirArabia, AzalJet, UP, PegasusAirlines, AtlasGlobal. Крім того, навіть національні Міжнародні авіалінії України обзавелися власними лоукост-тарифами!

На сайті кожної з представлених авіакомпаній ви зможете знайти інформацію про напрямки польотів, а також вартість квитків. Як вже говорилося вище, краще і економніше всього замовляти квитки безпосередньо на офіційному сайті авіаперевізника.

Ціни на квитки варіюються від багатьох показників. Найчастіше, чим раніше ви бронюєте квиток на ту чи іншу дату, тим дешевше він вам обійдеться. Так, наприклад, в липні політ до Тель-Авіва від компанії UP обійдеться трохи менше шести з половиною тисяч гривень. А ось бронювання такого ж квитка на червень наступного року дозволить купити квиток за дві з половиною тисячі гривень!

Практично у кожної компанії є якісь акції, накопичувальна система знижок та інші бонуси. Обов'язково стежте за ними, щоб придбати квиток за найбільш вигідною ціною.

Загальні поради для покупки найдешевших квитків лоукостом

  • Планувати свою поїздку якомога заздалегідь. Чим раніше бронюєш квиток, тим нижче на нього ціна.
  • Реєструватися онлайн, а не в аеропорту.
  • Стежити за кількістю речей для безкоштовного перевезення. Якщо потрібно зареєструвати багаж – робити це онлайн.
  • Стежити за квитками в один напрямок на сайтах кількох авіаперевізників.
  • Стежити за акціями на сайтах авіаперевізників.

 

Дата публікації: 2017-11-15
 2986